Test Your Knowledge

Calgary has always been a city of vast progress and growth. When fire engulfed much of the city’s core — comprised of primarily wooden structures — in 1886, City Council decided sandstone would be used as a safer building material and the “Sandstone City” was born. Since then, few of those great sandstone structures and other historical Calgary buildings remain as space was made for towering skyscrapers. These days, the surviving architectural relics dotted throughout the city signal the culture and history of days gone by. How much do you know?

1>> Word on the street amongst historians is that McDougall School on Fourth Avenue was built in Calgary as compensation for Edmonton being named the provincial capital.

a. True
b. False

2>> Constructed between 1912 and 1913, the Canada Life Assurance Building on Eighth Avenue is a representation of what style of architecture?

a. Chicago School style
b. Beaux-Arts
c. Gothic
d. Neo-classical

3>> Going through many manifestations, this building housed the Calgary School Board, Calgary Public Museum and Salvation Army hostel.

a. Burns Building
b. Bank of Nova Scotia
c. The Palliser Hotel
d. Northwest Travellers Building

4>>What Calgary architecture firm designed Haultain School?

a. Sturgess Architecture
b. Child and Wilson
c. Gerald L. Forseth Architecture Ltd.
d. William Stanley Bates

5>> Capitalizing on the boom in railway activity, this famous Calgarian was also one of the “Big Four” who provided funding for the first Calgary Stampede and has an Eighth Avenue building named for him.

a. Ralph Klein
b. Peter Lougheed
c. Patrick Burns
d. Ron Barge

6>> The Bank of Nova Scotia building on Eighth Avenue and First Street was the first building in Alberta to introduce what?

a. Drive-thru banking
b. Canadian sculptural themes
c. A walk-in safe
d. Hundred dollar bills

7>> The YWCA on Twelfth Avenue was built to address the housing needs of single women new to the city in what year?

a. 1889
b. 1927
c. 1902
d. 1907

8>> Serving as a retail shop first selling groceries and milling projects and later on imported silk and chinaware, this building was part of Calgary’s pre-World War One central business district.

a. Calgary Milling Company Building
b. Burns Building
c. Northwest Travellers Building
d. The Calgary Tower

9>> In what year did the Prince of Wales break ground on land provided by the city for construction of a memorial hall honouring the heroic contributions of Canada’s WWI veterans soon becoming The Royal Canadian Legion, Alberta No. 1.

a. 1914
b. 1921
c. 1919
d. 1920

10>> James Lougheed, who became a powerful businessman, lawyer and founding member of the Ranchmen’s Club in Calgary — among other achievements — moved to Calgary in 1883 from what Canadian city?

a. Winnipeg
b. Edmonton
c. Toronto
d. Halifax

11>> Located on 18th Avenue southwest, the Anderson Apartments were built in 1911 to accommodate the city’s growth and, at the time it was built, was the tallest and largest multi-tenant structure in the city.

a. True
b. False

Answers: 1.a 2.a 3.d 4.b 5.c 6.b 7.d 8.a 9.c 10.c 11.a

July 27th until August 6th Calgary is Celebrating Historic Calgary Week. Go to the Century City Website for information on the historical homes in your neighbourhood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *