Test Your Knowledge: Water Conservation

Water is something we don’t take much time to think about each day; we use it for drinking, cooking, washing, cleaning, playing and more but not much thought is given to how it arrived to our taps or how much we’re using when we water our lawns or run through our sprinklers. Water is a valuable resource in any community and Calgary is no different, how much do you know about water conservation?

1. What is the source of Calgary’s fresh water?

a. The tap
b. The Nile
c. Banff
d. The Bow and Elbow Rivers

2. As Calgary grows, so does a demand for water. How many years ahead of schedule did Calgary reach one million citizens?

a. 2
b. 5
c. 8
d. 10

3. The City of Calgary has a Water Efficiency Plan.

a. True
b. False

4. Total annual water system demand has doubled in the last how many years?

a. 10
b. 20
c. 35
d. 45

5. Gross per capita demand for water in Calgary, per citizen, has averaged how much per day in the last 10 years?

a. 200 litres
b. 350 litres
c. 550 litres
d. 1,000 litres

6. In what year did Calgarians average a staggering 1,732 litres of water use per capita per day?

a. 1979
b. 1986
c. 1998
d. 2004

7. In 2006, what percentage of Calgarians surveyed believed water conservation was very important or important?

a. 50 per cent
b. 75 per cent
c. 80 per cent
d. 96 per cent

8. What does water from the Bow River and Elbow Valley watersheds provide?

a. Provides habitat for an array of species
b. Supports agriculture and other industries
c. Provides drinking water for Calgarians
d. All of the above

9. Current and future water needs can be met by becoming less efficient with water use, choosing and installing water-wasting devices and maximizing waste of highquality drinking water.

a. True
b. False

10. Calgary’s water distribution system consists of:

a. 39 filtered water pump stations
b. 24 emergency pumps
c. 4,300 kilometres of pipe
d. All of the above

11. Between 1993 and 2003, an average of how many kilometres of pipe was added each year to meet Calgary’s needs.

a. 10 kilometres
b. 34 kilometres
c. 63 kilometres
d. 93 kilometres

Answers: 1.d 2.b 3.a 4.c 5.c 6.a 7.d 8.d 9.b 10.d 11.d

2 thoughts on “Test Your Knowledge: Water Conservation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *