Test Your Knowledge Fire Safety

With the Calgary Fire Department responding to several home and garage fires over the last few weeks, it might be a good time to brush up on some fire safety trivia to keep you and your family safe. CREB®Now takes a look at some of the facts and figures surrounding fires with an aim at ensuring your house and home remain safe this winter.

1>> Of the 50,520 incidents the Calgary Fire Department responded to in 2011, how many were classified as structure fires?

a. 1,029
b. 943
c. 1,124
d. 879

2>> According to the Calgary Fire Department, how many civilian fire-related injuries occurred in Calgary in 2011?

a. 63
b. 26
c. 35
d. 51

3>> What was the estimated value of loss from fires in Calgary in 2011?

a. $35,805,985
b. $30,465,711
c. $52,634,093
d. $24,151,683

4>> In 2011, what percentage of Calgary Fire Department “first-in” engines arrived at fire rescue incidents within their target of seven minutes?

a. 90 per cent
b. 73 per cent
c. 64 per cent
d. 56 per cent

5>> In 2011, there was one firefighter for every ______ citizens in Calgary?

a. 832
b. 1,011
c. 517
d. 704

6>> A five-year analysis by the Alberta Fire Commissioner show that, between 2005 and 2009, the most fatalities as a result of fire occurred in which two months?

a. November and December
b. March and April
c. February and March
d. January and February

7>> According to the Alberta Emergency Management Agency, what was the major cause of fire injuries in Alberta in 2009?

a. Cigarette/Smoker’s material igniting combustibles
b. Stove top fires
c. Electrical wiring, switches, panels, extension cords power bars igniting combustibles
d. Space heaters/chimneys

8>> According to FEMA, what percentage of U.S. homes have faulty smoke detectors?

a. 33 per cent
b. 25 per cent
c. 10 per cent
d. 27 per cent

9>> According to Fire Prevention Canada, approximately how many are fires are started every year by children playing with matches and lighters?

a. 980
b. 1,300
c. 1,500
d. 1,050

10>> According to the Government of Alberta, due to modern construction methods, home fires can turn deadly in as little as how many minutes?

a. Five minutes
b. Seven minutes
c. Three minutes
d. 10 minutes

Answers: 1.b 2.c 3.d 4.c 5.a 6.d 7.b 8.a 9.b 10.c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *