Test Your Knowledge

When construction was completed 43 years ago, the Calgary Tower became the city’s tallest building. While it no longer towers above its surroundings, the tower still holds a cherished place in Calgary’s past, present and future, as an architectural icon.

1>> The tower officially opened to the public on what date?

a. June 30, 1968
b. July 1, 1967
c. December 31, 1968
d. November 5, 1967

2>> Construction of the tower lasted almost a year and a half.

a. True
b. False

3>> Why was the tower built?

a. To showcase Calgary’s wealth
b. To honour the centennial and promote downtown’s urban renewal
c. To celebrate Calgary’s blue collar workforce
d. To break the tallest building record

4>> What was the original cost of the tower?

a. 3.5 million
b. 1 million
c. $800,000
d. $5 million

5>> The tower was initially known as what name before being dubbed ‘The Calgary Tower’ as a tribute to the city’s people.

a. The Tall Tower
b. The Oil Tower
c. The Canada Tower
d. The Husky Tower

6>> What architect designed the tower?

a. Renzo Piano
b. Frank o. Gehry
c. W.G. Milne
d. Norman Foster

7>> How many stairs make their way up the tower?

a. 0
b. 1,000
c. 762
d. 555

8>> Using a fairly new form of pouring concrete, a record pour of how much was completed in a 24-hour period.

a. 39 feet
b. 50 feet
c. 100 feet
d. 10 feet

9>> The tower was the first building in Canada’swestern provinces built to withstand earthquakes.

a. True
b. False

10>> On a windy day the tower can sway by how many centimetres?

a. 12 cm
b. 30 cm
c. 14.5
d. 16.5

11>> The tower can withstand winds up to . . .

a. 110 km/hr
b. 161 km/hr
c. 150 km/hr
d. 125 km/hr

12>> In what year did the Dutch Canadian Centennial Committee gift the sound of carillon bells to the City in celebration of Calgary’s centennial as well as a thanks for the liberation of the Netherlands during WWII. *Note: The bells were removed in 1989 but with public interest a digital version was installed and the bells can still be heard today during the noon hour.

a. 1973
b. 1968
c. 1985
d. 1999

13>> In 1985, the tower was renovated and Tops Grill and a souvenir shop were added at the cost of . . .

a. $1.8 million
b. $3.5 million
c. $2.4 million
d. $5 million

Answers: 1.a 2.a 3.b 4.a 5.d 6.c 7.c 8.a 9.a 10.d 11.b 12.a 13.c

How many did you get right?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *